Fotograf: Linnea Henriksson
Business,  Samarbeten

Körkort

Annons/Reklam för trafiko.se

Mina barn är 15 och 17 år och just nu övningskör jag med min son Kosmas. Jag minns som igår när jag själv tog mitt körkort 1994. Det var länge sen nu och långt innan digitalisering. Idag är allt så mycket smidigare och även om själva processen att ta sitt körkort kräver engagemang och mycket övning så är det ändå smidigare än förr.

Få fri tillgång till körkortsfrågor

Trafiko håller handledarkurser med speciellt handplockade lärare i hela Sverige. De gör det tillgängligt för dig precis varat du än bor egentligen. Du kan boka kurserna enkelt och smidigt direkt via din mobiltelefon. Tänk så enkelt det är för dagens ungdomar att ta sitt körkort jämfört med när jag tog mitt. 

De erbjuder dig som elev en digital plattform för övningskörning för alla körmoment som du måste kunna och som du behöver träna på inför uppkörningen. När du har gått någon av deras kurser får du också fri tillgång till plattformen helt gratis. Du får även fri tillgång körkortsfrågor från 2020, alla körmoment för övningskörning, personlig körkortsplan, övning ger färdighet och förhoppningsvis ger dig i slutändan ditt efterlängtade körkort!

Ok hur går du tillväga då om du vill ta ditt körkort?

Jo, det första du behöver göra är att boka tid hos en optiker och göra en synundersökning. Du måste vara godkänd för att du ska få ditt körkortstillstånd beviljat. Därefter söker du körkortstillstånd hos länsstyrelsen. Är du ute efter att övningsköra privata ex med någon av dina föräldrar så måste du och din handledare (förälder) gå handledarutbildningen som även kallas introduktionsutbildning. Kursen går ni hos en certifierad utbildare eller på trafikskolan. Innan du sen får övningsköra i trafiken måste du också lära dig alla de grundläggande trafikreglerna. Sen följer du Trafikos steg-för-stegplan med alla körmoment som krävs för att ta körkort. När du gjort det här kan du boka din första körlektion. Sen är det riskettan där du lär dig om alkohol, droger, trötthet och annat, risktvåan där du måste köra på halkbana. Den är obligatorisk för att du ska lära dig riskfyllda situationer. Sist men inte minst teoriprovet som är en del av Trafikverkets förarprov. När du har fått godkänt teoriprov har du 4 hela månader på dig att klara körprovet. Missar du de här så måste du göra om teoriprovet. Klarar du det och du klarar uppkörningen så får du ditt körkort!

Jag heter Maria Köllerström, är tvåbarnsmamma och entreprenör. Jag livnär mig på att driva konsultföretaget Konomi Consulting AB - Fitness for Business. Jag älskar att träna i grupp och att äta nyttigt, även om jag syndar då och då. Jag är även sångerska och har ett coverband. Varmt välkomna till min blogg! För samarbeten kontakt@christiana.se